F Vrátit se - otázka vůle, vytrvalosti a motivace - Autentický deník

Vrátit se - otázka vůle, vytrvalosti a motivace

 


Zdravím Vás na Autentickém deníku! V dnešním článku se budete moci dozvědět o tom, jak naložit se situací, kdy ztratíme motivaci, vůli a nejsme dostatečně vytvralí. 

Motivace

Můžeme ji rozlišit na vnitřní a vnější. Určite jste si na sobě už vyzkoušeli, že vnitřní motivace je udržitelnější. Je proto vnější motivace zbytečná? Vnější motivace umí krásně balancovat ty momenty, kdy sice víme, proč chceme něčeho dosáhnout (vnitřní motivace), ale jaksi nemáme tu chuť se do něčeho pustit. V tuhle chvíli pomůže, když nás někdo stimuluje, vyburcuje nás k reakci nebo nové akci. Teď je čas se zamyslet! Kdo Vás často motivuje? Je to někdo z blízkých nebo nějaký vzor? Jak Vás přesně motivuje? 

Vůle

Pro mě dost obecná věc a často neuchopitelná. Často se setkávám s lidmi, kteří říkají, že buď ji člověk má nebo ne. Já si naopak myslí, že vůli máme každý. Otázkou je jak silnou. Každopádně pokdu cítíte, že není dostatečně silná, zkuste ji začít posilňovat. Každý den udělat alespoň 10 minut naplánované práce, co vy na to? 

Vytrvalost 

Pro mě nejstežejnější věc. Úzce souvisí s prokrastinací. Vydržet ještě o chvíli více pracovat, než si pustíte film. Občas prostě musíte překonat i strastiplné momenty, kdy se na to budete chtít vykašlat. K tomu Vám pak pomůže vnitřní motivace. Jak je pro Vás důležité tuhle práci vykonat? Co Vám to přinese, když to zvládnete? 

A co když z toho vypadnete? 

Nebojte se vrátit k tomu, co máte rádi a co Vám dává smysl. Vzpomeňte si na to, jak jste se cítili u toho, když jste dělali to, co Vás bavilo, pořádně si tyto pocity popište. Až porazíte všechny domněnky a bloky (strach, nejistota a jiné) budete zkušenější a silnější. Ptáte se, jak to udělat? Existuje mnoho způsobů a jedním z nich je koučinkové sezení, na kterém si zmíněné bloky můžeme rozebrat, pojmenovat a odstranit je. Stejně tak můžeme pracovat s vnitřní motivací (Proč to vlastně chci?) a vůlí (Co pro to budu dělat?).

CONVERSATION

0 comments:

Okomentovat