F Prokrastinace, pocit nedostatku motivace! - Autentický deník

Prokrastinace, pocit nedostatku motivace!


Chodíte sem a tam po bytě, pouštíte seriály na Netflixu, prokrastinujete a hledáte, co by Vás mohlo bavit? Nedostatek motivace? 

Já sama s tímto občas bojuji. Myslím, že každý někdy cítí pocit nedostatku motivace. Rozdíl je však v tom, kdo s tím něco dělá a kdo ne. Většinou čím déle tento stav neřeším, tím horší je pak se z tohoto pocitu dostat a být znovu produktivní. A to nejen v práci, ale mám na mysli i domácnost a sebepéči. 

Co je motivace? Podle psychologie to jsou vnitřní faktory, které ovlivňují a řídí chování jednotlivce. Motivace původně vychází z našich základních potřeb jako jsou jídlo, spánek, seberealizace, uznání, přijetí. Pokud tyto potřeby nemáme naplněné, jsme motivování k jejich naplnění. 

Motivaci můžeme rozdělit na vnitřní (děláme to, s čím jsme v souladu a co chceme dělat) a vnější (jsme motivování odměnou nebo trestem) a také sociální (tlak společnosti k tomu něco mít, dělat nebo vlastnit). 

Zeptejte se sami sebe, co Vás motivuje k blogování? 

Toto rozdělení asi všichni známe a věřím, že s tím i pracujeme. Občas však rozdělení si motivace nebo její konkrétní pojmenování nestačí! V tomle případě musíme začít pracovat s naší vůlí. Vůle je totiž naše schopnost porážet vnitřní a vnější překážky. Znáte to, pokud chcete něco změnit v nemotivujícím prostředí, nejde to lehce. 

Přicházejí tedy na řadu techniky. Ty nám můžou pomoci se pocitu nedostatku zbavit. 
  • Můžete vyzkoušet koučink, který Vám pomůže rozklíčovat zmíněné překážky a najít vhodné řešení. Já sama koučink využívám. O sebekoučovacích technikám píšu průběžně v článcích, případně se mi můžete ozvat na autentickydenik@gmail.com.
  • Můžete vyzkoušet techniku 5x proč. Stačí se sám sebe 5 x za sebou zeptat proč. Pomůže nám ot jít do hlouby. Možná dojdete až k rozklíčování překážek, které Vám brání v posunu. 
  • Můžete vyjít z komfortní zony např. můžete jet někam sami na výlet, vyzkoušet netradiční cvičení (třeba zumba), jít na výstavu místo večerního Netflixu (pokud běžně nechodíte)
  • Udělejte si TO DO list. napište si do něj úplně nejmenší úkoly, které si budete moci hned odškrtnout! 
Někdy pomůže, když začneme nějaké věci dělat jinak, než jsme dělali doteď! Já jdu zítra na zvláštní trénink s prvky aerobiku, tak uvidíme! :D 

A co vy, jak bojujete s nedostatkem motivace? 

Marie





Můžu Vám s tím pomoci!

Pomocí koučování v oblasti motivace mohu pomoci identifikovat a posílit vaše vnitřní motivace a vůli, abyste dosáhli svých cílů a snů. Společně můžeme prozkoumat vaše základní potřeby a váš vnitřní systém hodnot, abychom lépe porozuměli, co vás motivuje a co vám brání v dosažení vašich cílů.









 

CONVERSATION

6 comments:

  1. Moc hezký článek. Je pravda, že prokrastinace je nikdy nekončící téma... já jsem si jednou napsala na svou tabuli, že 50 % chtít znamená 50 % mít... od té doby si tímto hodně pomáhám a vím, že když něco chci, tak toho mohu dosáhnout!

    OdpovědětVymazat
  2. Já s prokrastinací nebojuju. Jakmile nemám motivaci, jdu od toho pryč :D považuji to za znamení... když se člověk k něčemu musí nutit, tak to asi není ta správná cesta. Já vím, že život není jen o tom si ho užívat, na druhou stranu úplně každý si projde svými sračkami - rozchodem, úmrtími, selháními, šikanou, nemocemi atd. Do toho všeho člověk prostě nepotřebuje zatínat zuby při každé činnosti, kterou dělá. Život nemusí být jen o radosti, ale nesmí být jen o bolesti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, souhlasím, akorát pořád se snažím se spíš přibližovat k té radosti. :)

      Vymazat
  3. Marie, hezky napsané. Musím říct,. že prokrastinace se mě asi netýká. Mám celkem naplněné dny, prostě na ni nemám čas :o)
    Přeji příjemné jarní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ja s pocitom nedostatku motivácie už nebojujem. Často to beriem ako znamenie, že moje telo a myseľ potrebuje oddych. Ale je pravdou, že pre mňa nie je ani problém byť opäť produktívna. Proste sa zameriam na fakt, že mám opäť prácu a po oddychu ma dokonca aj baví sa do nej pustiť. Stačí mi napísať To Do List a ide to už v podstate samé. :)

    OdpovědětVymazat