F Plánování: Jak je lehké podlehnout negativitě a nepočítat se změnami. - Autentický deník

Plánování: Jak je lehké podlehnout negativitě a nepočítat se změnami.

Měla jsem plán, jak využít letošní prodloužený májový svátek. Jako prioritu jsem si zvolila hory. Už mi chyběl ten pocit při výstupu na vysoký kopec, kdy se přemlouvám, že ještě kousek zvládnu a poznávám tak své hranice. Všechno jsme si s přítelem nachystali - svačina, trasa, parkování, počasí. Nastavili jsme budíček na 6:00 ráno a šli celí natěšení spát. Moje intuice mi něco našeptávala, ale já si nepřipouštěla jakoukoliv jinou změnu. Chci jít na hory!

Ještě malý shot kafe a vyjíždíme, čeká nás dvouhodinová cesta. Po asi 100 km ale najednou slyšíme, že v autě něco chrastí. A jéje, porucha. Shodneme se na tom, že dál jet nemůžeme. Volám známým a rodině, co se v takové situaci dělá. Nakonec jsme ujeli cestu zpět v pohodě a po krajnici. 

Co se mi honilo hlavou? 

  • Ach jo, zase mi moje plány nevyšly. 
  • Co dělám špatně? 
  • Měla jsem s tím autem jít do servisu, slyšela jsem známky poruchy už předtím. Obviňování se.
  • Měli bychom mít jiné auto, spolehlivější. Obviňování jiných.
  • Je mi do pláče...Úzkost.
Při narušení našich plánů je velmi jednoduché spadnout do negativity. Já do ní spadla hned, jak jsme to otočili. Drželo se mně to dlouho, asi 2 hodiny v autě jsem nemluvila a byla uzavřená ve svých myšlenkách. Dojeli jsme domů a vyrazili jsme aspoň na kolo. Pořád jsem byla smutná a naštvaná, že nejsem na těch horách. 




Až po 20 km to ze mě spadlo. Konečně jsem si to uvědomila! Vždyť je přece jedno, kde trávím svůj volný čas, pokud je to s těmi, co mě mají rádi. Hodně věcí je o našem přístupu. S pozitivním přístupem ke změnám bych tuhle situaci ustála lépe. No, aspoň vím, že mám pořád na čem pracovat. 

Máte to podobně se změnami? Také se Vám na ně hůře adaptuje? 


Marie

Pokud Vás také trápí změny a chcete se s tím naučit pracovat, dejte vědět! Pomocí koučování můžeme spolehlivě nastavit techniky, jak se se změnami vyrovnávat. 

Zde ještě krátké video k mému sportovnímu vybavení. Na sobě mám větrovku Zajo, legíny Only, boty, ponožky, merino triko Decathlon, čelenka Hanibal. 





CONVERSATION

6 comments:

  1. Marie, hodně zajímavý příspěvek. Myslím, že před roky jsem na tom byla stejně. Po hodně letech, kdy máme vlastní firmu se změny plánů staly naší součástí. Naučila jsem se být flexibilní, já, milovník plánů a hlavně jejich dodržování :o) Lehké to nebylo...
    Přeji ti, aby se plány a tento víkend vydařily. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluji plánování a ač to nerada přiznávám, těžce ho ve svém životě potřebuji. Plánuji všechno a dost dopředu, protože mám pocit, že se pořád potřebuji na něco těšit. Když pak plány nevyjdou, jsem vyloženě nas*aná a těžce se s tím vyrovnávám. Samozřejmě jsem si vědoma toho, že bych měla mít pozitivní přístup, ale bohužel emoce mě povětšinou přehrají. :/ :D S radostí ale můžu říct, že už se s nečekanými a nenaplánovanými změnami vyrovnávám od covidu mnohem lépe. Tehdy jsem totiž přišla o plány na téměř půlku svého života. Měla jsem pocit, že se všechno zhroutilo, ale nakonec jsem teď ještě šťastnější a někde úplně jinde, než jsem tehdy plánovala. :) Takže i když vím, že je občas lepší neplánovat, stále se to učím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc hezký příklad toho, že Covid nás mohl něco naučit. Jsem ráda, že v tom nejsem sama.

      Vymazat
  3. Nerada si pripúšťam, že niečo nejde podľa môjho plánu. Naštvem sa aj na to, že som chorá a nemôžem sa pustiť do niečoho, čo som dlho plánovala. Je to na zastrelenie a túto svoju vlastnosť úprimne neznášam. Celkovo mám problém uvoľniť sa a pustiť sa do niečoho len tak. Som rada za tvoj článok, pretože som rada, že v tom nie som sama. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou nemocí to mám podobně, když mi nečekaně rozhodí plány. Tak snad najdeme způsob, jak s tím pracovat! :)

      Vymazat