F OSOBNÍ HRANICE *3: Kde se vzdělat v tématu: osobní hranice? - Autentický deník

OSOBNÍ HRANICE *3: Kde se vzdělat v tématu: osobní hranice?


Dnes jsem se rozhodla s Vámi sdílet tipy na samostudium o našich osobních hranicích. Níže můžete vidět videa a tipy na knihy, které pomohly mně. Doudám, že Vám jednotlivé odkazy pomohou se v tomto tématu více vzdělat a zároveň Vás navedou, jak to dělat ve skutečnosti. 

První video je anglicky. Pokud anglicky neumíte, tak nevadí, níže je podobné video v češtině. Youtuberka čerpá z knihy, která je zároveň jeden z mých tipů, takže se nemusíte bát, že o něco přijdete. Kdo anglicky mluví, tak tohle je základní povídání o tom, proč je dobré mít hranice a naučíte se, jak si hranice vymezit.  Mně se velmi líbí, jak to má kategoricky uspořádáné, čímž dává jasnou představu o tom, jak na to. 


Youtube kanál Lenky Černé jsem objevila asi před rokem. Tento kanál mě inspiroval v mnohém. Ona sama je koučka a má své klienty, se kterými pracuje, což přidává na důvěryhodnosti jejího povídání. Pořád je ale dobré kriticky přemýšlet a nebrát všechny její slova jako základní zdroj. Ve výsledku si ale myslím, že předává infomace jasně a poměrně stučně :). Líbí se mi, že i když má youtube kanál, tak jsem se nesetkala s žádnou reklamou u ní. Reklamu má spíš sama na sebe a na své kurzy, což mi nějak nevadí a neberu to tak zle, než když někdo dělá reklamu na prací prášek třeba :D 


Záznam z přednášky Hany Ondruškové bylo velmi poučným videm. Je to sice delší, ale přednášející ví o čem mluví a mluví o praktických tipech. Sem tam zmíní nějakého svého klienta, což pomáhá tomu se v některých případech vidět sám a přistihnete se říkat si...jo to jsem celá já, tohle se musí změnit. 


Blog

Blog Bezpečná vina je velmi zajímavým doplněním k informacím o osobních hranicích. Tento blog se zaměřuje na manipulaci a komunikaci s manipulantem. Právě v této komunikaci je stěžejní si vymezit hranice. V tomto blogu si je možné pročíst osobní příběhy, které Vás mohou inspirovat a navést. 

Knihy


Síla myšlení: Je spíš kniha, která podává zamyšlení se nad celým svým životem, ale hranice jsou toho samozřejmě součástí.
Stůjte si za svým: Na doporučení mé koučky, která s touto knihou má pozitivní zkušenosti. 
Hranice: Povinná četba ve škole, autoří pohlíží na hranice z křesťanského hlediska, ale tvrzení podporují argumenty. Přijde mi to jako základ, který je důležité mít v nastavování si svých hranic. 

Tyto knihy mi přišly asi nejstěžejnější. Když si něco čtu, je to pro mě jednodušší to pochopit, než když koukám na video. To už mám spíše jako doplněk. V kníhách se člověk nad tématem může pořádně zamyslet a zapsat si jednotlivé kroky, takže má něco v ruce, s čím se dá pracovat. 

CONVERSATION

6 comments:

  1. Skvělé tipy, v dnešní době se určitě hodí pro vzdělávání a seberozvoj! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Super tipy, video v angličtině si jdu hned pustit:) Seberozvoj a vzdělávání je něco, co se v momentální situaci dá skvěle rozvíjet! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé tipy :) Určitě je super se kord v této době sebevzdělávat :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat