F OSOBNÍ HRANICE *2: Vymezení si hranic. - Autentický deník

OSOBNÍ HRANICE *2: Vymezení si hranic.


V minulém článku jsem mluvila o tom, co umění říct ne ovlivňuje. Dnes se můžeme přesunout ke konkrétnějším tipům, které by nám k tomu mohly pomoci. Celé to kouzlo je vlastně v tom umět si to vykomunikovat - jemně a s citem.  Neřvát a agresivně slovně nenapadat, ale právě naopak. 
Je důležité, abychom toho druhého člověka nepostavili do nepříjemné pozice, do pozice, kdy jde spíš do odporu a do obhajoby sám sebe než do porozumění nám. Tohle je pro mě velmi těžké a náročné, jelikož právě tohle mě učili, že je slabost. Přehnaně někoho hýčkat slovy a konejšit, jak to má taky těžké, když my to máme třikrát těžší. 

Tohle je potřeba změnit. Uvědomit si, že city druhých lidí jsou také důležité a my je nechceme ranit. Příjemné a laskavé slova volíme proto, aby ten druhý porozuměl NÁM SAMOTNÝM. V tom je ta síla, my si tu hranici vyjednáváme pro sebe, proto chceme udělat vše proto, aby to dopadlo úspěšně. 

Nachystala jsem si proto nějaké věty, kterými bych mohla začít, když si budu chtít vymezit hranici.
  • "Rozumím, že toho máš hodně a nechceš měnit termíny schůzek. Já toho mám taky teď mnoho a potřebuji si trochu oddechnout, mohly bychom sspolečně vymyslet lepší termín?"
  • "Vidím, že tě to trápí,..."
  • "Chápu tě, já však taky potřebuju ...."
Ten druhý člověk potřebuje vědět, že jej máme pořád rádi, že se jedná pouze o tuhle situaci, kdy se potřebujeme vymezit. Tohle nás neoddaluje od sebe, ale sbližuje nás to. 

Taky jsem se naučila, že je dobré si dát o tom nejdříve vědět, že si chceme s dotyčným promluvit. Dejte si datum a čas, kdy si sednete a proberete, co máte na srdci. Pokud je to připravené prostředí, je to lepší, než když to vychrlíme na dotyčného nečekaně. Může mít pocit, že je nějak zrazen a půjde do odporu, což brání porozumění. Pokud s ním bude zacházet jako sobě rovným, určitě dospějeme k příjemnému výsledku. 
  • "Vašku, potřebuju si s tebou promluvit o tom, že se mnou ve společnosti mluvíš jinak než doma. Máš čas ve středu v jednu hodinu?"
Pokud jsme s dotyčným po nějaké hádce, dejme si prostor a čas si to nechat projít hlavou, není dobré si nastavovat hranice pod tlakem událostí. Chladná hlava nám pomůže mluvit láskyplně a přívětivě. Vulgární oslovení by nikam nevedly a akorát bychom toho později litovali. 

Sdělení musí být jasné a sebevědomé. 
To co chcete říct by mělo být stručně řečeno. Obsah by měl doprovázet také sebevědomý projev. Nekuňkejte ani se u toho příliš nesmějte. Natrénujte si to před zrcadlem a zjistěte sami, co je nejlepší výraz pro konkrétní sdělení!

  • "Některé slova, které říkáš vůči mě ve společnosti se mi nelíbí. Jestli chceš, můžu ti říct jaké to přesně jsou, ale důležité pro mě je, aby jsi byl pro ve společnosti oporou."

CONVERSATION

0 comments:

Okomentovat