F SEBEÚCTA *1: Sebeúctu máme vrozenou, jak se zrovna u Vás projevuje? - Autentický deník

SEBEÚCTA *1: Sebeúctu máme vrozenou, jak se zrovna u Vás projevuje?



Nadcházející období se budu zajímat tématem sebeúcty, jak jste si na instagramu autenticky_denik , zvolili. Za toto téma jsem velmi ráda, jelikož je to něco, na čem nejspíš všichni budeme pracovat celý život. Přijdou totiž okamžiky, kdy se sebou budeme spokojeni, ale také dny, kdy budeme potřebovat něco změnit. Změnit pohled na sebe a možná i na svět kolem nás. Je to přirozený proces a řekla bych i dynimický vývoj našeho života. Život nikdy není a nebyl lineární, vždy se děly nějaké situace, které daly našemu životu úplně jiný rozměr a obrátili ho o několik stupňů. Kdy se Vám to nasposled stalo? Mně při odchodu z gymplu na vysokou školu. Toto období bylo obdobím sebepoznávacím. Musela jsem mnoho situací umět vyřešit sama, což mi dodalo pocit uznání sebe sama a také sebeúctu


K tomu, abychom si tvořili naši sebeúctu musíme mít zkušenosti, ze kterých se dá čerpat. Už se Vám něco povedlo udělat sami za sebe? Ať je to jakákoliv maličkost, tak ji nepodceňujte a pochvalte se za to. Oceňte se za to, že jste to dokázali. Museli jste proto vynaložit úsilí a taky se to vyplatilo. Tyto malé okmažiky nám posilují naši sebehodnodu a sebeúctu

Moje sebeúcta se ještě dostatečně nevytvořila, jak jsem psala na začátku článku, sebeúctu si budeme nejspíš tvořit celý život, takže já v mých 24 se nemusím divit, že ještě není taková jakou bych chtěla. Každým dnem si však ji snažím posilovat. Buď už tím, že se snažím rozhodovat ve svůj prospěch nebo tím, že si vymezuji hranice s druhými lidmi. Tvořím si čas pro sebe, kdy si zacvičím nebo kouknu na nějaký svůj seriál. 

Jak vnímat svou sebeúctu se učím podle Virginie Satirové. Ta rozlišuje také několik copingových strategií (naučených strategií v životě), které používáme v krizové situaci. Tyto strategie také dost vypovídají o naší sebeúctě. Navíc dodává, že sebeúctu a sebehodnotu už máme všichni v sobě! Rozdíl je v tom, jak ji projevujeme. Něž však představím formy projevení naší sebeúcty v rámci krizových situací, bylo by dobré si připomenout, že V. Satirová pohlíží na přežití z hlediska:

JÁ - DRUZÍ (za náš život můžou druzí lidé)- KONTEXT (definuje nás naše okolí). 

"Život někdy přehrává to, co jsme se naučili na samém počátku" (V.Satirová)

Vyjadřování naší sebeúcty: 

Usmiřující odpověď

Poznáte ho většinou tak, že říká: "Bez tebe nejsem nikdo. Není mi pomoci. Jsem tu pro to, abych tě učinil šťastným." Tento člověk se většinou vzdává svých hodnot a potřeb na úkor druhých. Omlouvá se za všechno (i za to, co neprovedl, ale myslí si, že nějakým způsobem ano). Na všechno říká ano a své vlastní a reálné pocity upozaďuje (upozaďuje své JÁ). Jeho pozitiva jsou starostlivost a citlivost

Obviňující odpověď

Jak asi tušíte, obviňující odpověď bude pravým opakem usmiřující. Tento člověk neustále hledá chyby na druhých. "Všechno je tvoje chyba, kdyby si tam nebyl, tak se to nestane." Jeho chování je souzení, přikazování a hledání chyb. U takových lidí je však poměrně dobrým zdrojem v životě asertivita. 

Superracionalita

Může se jevit povýšenecky, jelikož má dobré argumenty v konfliktech a vnímá svět na základě kontextu. Často se mu špatně vyjadřuje co cítí. Dlouze vysvětluje okolnosti situace a někdy může být manipulativní. Vždy je ovšem velmi racionální člověk. "Člověk musí být soustředěný a v klidu za každou cenu." Být racionální znamená zacházet pouze s kontextem (okolnostmi) situací. 

Rušivá dopověď

Tento člověk se Vám může zdát zábavný a spontánní. Tak poznáte, že jeho projevem sebeúcty je rušení. Často mění témata a vyhýbá se konfliktu. Jeho přežití zajišťuje odbíhání od tématu, které může vyvolat jakýkoliv stres. Tento člověk sebou neustále šije (pohybuje se) a pohrává si s vlasy či píská. Tito lidé mají zdroje jako kreativita, spontánost a humor. 

Našli jste se v některé (nemusíte psát do komentářů)?



A ještě na konci si můžete všimnout, jak vypadá silná sebeúcta a jak vypadá slabá sebeúcta.

Nízká sebeúcta:

Chci být milován. Projevování sebeúcty usmiřování, obviňování, superracionalita, rušení. Odsuzuje druhé lidi. Motivovaný rodinnými pravidly a tím, co bych měl/a. Potlačené pocity. Sestrvává již veznámém prostředí. Zamřený na minulost.

Vysoká sebeúcta:

Jsem milován sám sebou i ostatními. Dělám to, co se hodí.Resektuji rozdíli mezi námi. Počítám se sebou i stebou. Přijímám kontext. Uvědomělá, posílená. Vnímavá a citlivá. Vědomá si svých možností a zodpovědnosti. Důvěřující, poctivá, akceptující pocity, celistvost a lidskost. Ochota risknout cestu do neznáma. Zaměřený na přítomnost. Otevřený ke změně. 



Děkuji za přečtení. Pokud mě chcete sledovat na IG, tak jsem tam jako autenticky_denik. 

CONVERSATION

2 comments:

  1. Umět sám sebe ocenit je velmi důležitá věc. Lidé dnes bohužel mají tendence podceňovat se a chtějí být neustále lepší a lepší na úkor svého psychického zdraví. Skvělý článek! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Plně souhlasím, že sebeúcta nevznikne sama od sebe, ale nějaký způsobem (zkušenostmi) se nám postupem vytváří. Musím říct, že když jsem byla mladší, tak jsem ji měla hodně nízkou, ale teď jsem už na tom celkem dobře a znám svou cenu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat