F Jak mi zkušenosti ze sociální práce pomohly v oblasti HR? - Autentický deník

Jak mi zkušenosti ze sociální práce pomohly v oblasti HR?


Mám za sebou 5 let studia sociální práce a 3 roky praxe v této oblasti.  Nicméně, po čase jsem se rozhodla vyzkoušet něco nového a přešla jsem do oblasti HR. I když se zdá, že jsou tyto pozice zcela odlišné, vidím v nich určité podobnosti.

V sociální práci jsme se učili nediskriminovat, naslouchat lidem, a podobné techniky používám i v HR.
V HR musíme poslouchat potřeby a očekávání zaměstnanců a pomáháme jim s přizpůsobením těchto očekávání s reálnou pracovní situací.

techniky jako aktivní naslouchání, kritické myšlení a ladění očekávání jsou základními dovednostmi, které jsem se naučila v sociální práci

Konkrétně, techniky jako aktivní naslouchání, kritické myšlení a ladění očekávání jsou základními dovednostmi, které jsem se naučila v sociální práci a teď je využívám i v oblasti HR, zejména v procesu náboru a přizpůsobení pracovního prostředí. Rozdíl mezi prací v neziskové organizaci a korporátu je však jasně patrný, především v různých procesech a řízení organizace.

Zmíněný přístup se mi osvědčil i v HR, kde je důležité nejen hledat kvalifikované zaměstnance, ale také si uvědomovat, že každý z nich je jedinečný a má své vlastní potřeby. Sociální práce mi tedy poskytla cenné zkušenosti a myšlenkové postupy, které mohu využít i v jiných oborech, jako je právě HR. V obou oblastech je totiž klíčové vnímat jedince jako celistvého člověka a hledat řešení, která jsou pro něj nejvhodnější.

A co vy? Měnili jste někdy obor a podařilo se Vám přenést zkušenosti napříč obory?

Marie

CONVERSATION

2 comments:

  1. Měnila, dokonce několikrát, SŠ, VŠ a moje práce jsou úplně rozdílné obory, ale třeba znalosti ze střední (studovala jsem zdrávku) mi pomáhají běžně, ať v práci vychovatelky, když se někdo zraní, tak i celkově v životě :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  2. Je super, že se ty zkušenosti prolínají! :)

    OdpovědětVymazat