F Pojďte se mnou na dvě pracovní akce: LMC a suHR meetup! - Autentický deník

Pojďte se mnou na dvě pracovní akce: LMC a suHR meetup!

Mám za sebou dvě krásné akce, které se týkaly zaměstnanosti a people care. Pokud Vás zajímá, jakým směrem se budou firmy dále vydávat, jak je to se zvyšováním platu nebo jak zaměstnávat maminky, čtěte dál!

V pátek 14. dubna se konala Datová snídaně od společnosti LMC. Pokud neznáte, tak jen krátce řeknu, že se jedná o společnost, která vlastní Jobs.cz, Práce.cz a mnoho další. Dělají i super magazín, který doporučuji, pokud hledáte inspiraci ve světě HR. Nicméně, datová snídaně je pro pracovníky v HR, aby se dozvěděli aktuální data z hlediska zaměstnávání. 

Co jsem se tedy dozvěděla?

  1. Podle nedávného průzkumu se 52% firem rozhodne investovat do digitalizace. Nicméně, co mě opravdu překvapilo, je skutečnost, že druhou nejvyšší prioritou je zlepšení vztahů a posílení otevřené komunikace s zaměstnanci.
  2. Pro ženy, které se vrací z mateřské dovolené, by bylo užitečné, kdyby mohly pracovat s kratší pracovní dobou, ale za odpovídající finanční kompenzaci. Často totiž náklady na školky a další péči o děti převyšují výdělek ženy, která pracuje na kratší úvazek. Vláda se chystá spustit projekt "sousedských školek", kde by jedna žena hlídala děti z okolí a za to by dostala příspěvek od státu.
  3. Exekuce jsou stále problémem pro mnoho lidí. Ti, kteří jsou v exekuci, musí platit vysoké splátky a zbývající peníze nestačí na zajištění základních potřeb. Proto jsou nuceni pracovat "na černo", což zhoršuje celkovou situaci v naší společnosti. Navíc firmy mají problém zaměstnávat lidi v exekuci, protože očekávají, že nebudou motivovaní.
  4. Zvýšení platů se plánuje především u nízce platově ohodnocených pozic. Průměrná mzda k roku 2022 v české republice, (4. čtvrtletí) dle dat ČSÚ, je 43 412 Kč. 

Co na to říkáte, může to nějak ovlivnit Vaši situaci? 




No a o pár dní později jsem se účastnila akce SUHR, pokud neznáte, tak krátce se jedná o vzdělávací platformu v oblasti HR. Dělají podcasty, vzdělávací programy a offline networkingové akce. O jedné z nich Vám teď popovídám. Bylo to na téma People care. 

Začátek této prezentace byl velmi zajímavý, když se položila otázka, zda se cítíme spíše jako člověk nebo jako zdroj. Rezonuje to ve mně doteď. Pokud jste byli někdy součástí vetší firmy, tak asi chápete pojem zdroj (dehumanizace a redukce na pouhé pracovní jednotky). Toto však není případ Notina, konkrétně Jiřího Havla a jeho týmu, kteří se snaží změnit tento pohled a nastolit více lidský přístup v rámci firmy. Jsem zastáncem lidského přístupu a věřím, že bude více firem, které půjdou tímto směrem, kdy budou jednat se zaměstnanci s úctou a respektem. 



Vzala jsem si z toho tyto myšlenky.

  1. Sjednocení vize u členů jednoho týmu. Jdeme všichni tím správným směrem? 
  2. Je důležité mít stejné hodnoty, za které se chceme postavit a které nás vedou ke společnému cíli. Pokud by existovaly neshody a rozdíly v našich hodnotách, mohlo by to vést k neefektivní práci a nesouladu.
  3. Je často třeba se rozloučit s dobrými zaměstnanci, kteří nezastávají stejné hodnoty jako celý tým. Pokud totiž takoví lidé nechtějí jít stejným směrem, může to být kontraproduktivní a negativně ovlivňovat výkonnost celého týmu.
Věřím, že společná vize a hodnoty jsou klíčové pro úspěšnou spolupráci v týmu. Je důležité, aby všichni členové týmu měli jasnou představu o tom, kam směřujeme, a aby se cítili podporováni v jejich úsilí.



K tomu všemu jsem se účastnila souteže v týmu a vyhráli! Jako dáreček jsem si odnesla nálepku na notebook a tričko, které je 100% bavlna! :)

Jak to máte ve vašem pracovním týmu, jdete všichni stejným směrem? 


Budu moc ráda za Vaše zpětné vazby! 
Marie




CONVERSATION

4 comments:

  1. Moc zajímavý článek, takové pracovní akce bych tedy také brala. Já se z kanceláře moc tedy nedostanu, takže tohle považuji za skvělé zpestření! :)
    Jinak u tebe na blogu jsem asi poprvé, máš to tady moc hezké, dávám odběr a budu se těšit na další článek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pre mňa ako IT človeka je zaujímavé vidieť akcie HR. Súhlasím s mnohými myšlienkami, ktoré si v texte spomenula. :)

    OdpovědětVymazat