F Jak a proč zpomalit? 10 tipů... - Autentický deník

Jak a proč zpomalit? 10 tipů...


Dnešní doba je náročná. Všichni od sebe navzájem něco očekáváme. Často také sami od sebe. Chceme mít pořád víc a víc, ale možná zapomínáme, co je podstatné. My a naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale i psychické. 

Jako možná alternativa k výše popsanému, se mi jeví zpomalení. Je čas nahlédnout do sebe. 

Možná už Vás napadají myšlenky, že na to nemáte čas nebo teď není TA vhodná doba. Na to mám dva argumenty, které jsem se naučila na tyto myšlenky používat. 

  • Prvním z nich je, že prevence je základ. Můžu si myslet, že zrovna mně se to nestane, že zrovna já nevyhořím ze své pracovní pozice, nebo můžu začít už těď s prevencí a mít jistotu, že se mi to určitě nestane. 
  • Druhým argumentem je, že jakmile si myslím, že mám málo času pro sebe, věnuji si ho o hodinu víc. Tohle jsem se naučila v jogové praxi a musím říct, že se mi toto pravidlo zatím vždy vyplatilo. 

Ale proč je to důležité? 

Jak jsem nastínila, čas věnovaný nám samým a následné zpomalení má jistě pozitivní účinky na naše zdraví. Věčné honění se za něčím produkuje stres, strach a obavy. Tyto emoce však vyvolávají silné biochemické reakce v těle, a to přináší následky. Může se u Vás objevovat větší únava, nesoustředěnost, negativita, špatné úsudky. Myslíte, že je tohle rozpoložení dobré pro Váš byznys nebo rodinu? Co Vám takové rozpoložení do budoucna přinese? Jak je tento životní styl udržitelný? 

Řekli jsme si, proč je to důležité, ale teď k věci. 


Nabízím Vám 10 tipů, jak zpomalit. 

1. Rutina

Ať večerní nebo ranní, to je na Vás. Každopádně je dobré mít nějakou aktivitu každý den, na kterou se budete těšit. Může to vypadat jednoduše. Každé ráno si přečtete kousek knihy místo sledování instagramu a k tomu si dáte čaj/kávu. Důležité je, aby se činnosti pravidelně opakovaly a byly pro Vás příjemné. Koukněte na youtube, je plný návodů na to, jak si sestavit denní rutinu.

Možná by Vám k tomu mohla pomoc struktura dne, o které jsem psala zde.

2. Veďte pouze hodnotné konverzace

K tomu, abyste se zastavili může pomoci, když si budete uvědomovat při každé konverzaci, zda je pro Vás přínosná a hodnotná. Není cílem mít vždy pravdu nebo někoho přesvědčovat. 

3. Pareto princip 

Paretův princip hovoří o tom, že 20 % našich činností  má stejný nebo větší dopad než zbylých 80% z celku. Mějme tedy na mysli, že 80% času, který pro nějakou činnost vynakládáme tvoří pouze 20 % veškerých výsledků, které jsme získali. 

4. Struktura času a plánování

Mít strukuru dne velmi pomáhá při tvoření nových návyků. Často klienti, kteří mají problém s užíváním návykovývh látek, potřebují strukturu dne, aby nemysleli na chutě spojená s abstinencí. Musí zaměstnat hlavu a k tomu jim pomůže právě plánování a struktura času. Více v bružurce :) 

5. Dostatečný čas pro sebe

Aspoň hodinu denně. Já vím, je to šílenost pro některé, ale je to víc než potřeba. Kdy jindy se zpomalíte než sami se sebou? Hodinka pro sebe se dá najít všemi možnými způsoby. Třeba půjdete pěšky z práce a sednete si na lavičku s kávou. Nebo si ráno přivstanete. Dejte prioritu sami sobě. 

6. Kniha 

Naučná nebo dobroružná, to je na Vás. Začtěte se do knihy a nechte čas jen tak plynout. 

7. Mindfullnes - denně jedna minuta věnovaná sobě

Každý den si najděte během činností čas pro sebe. V minutce pro sebe může být protažení, namazání rukou oblíbeným a voňavým krémem na ruce, zapálení svíčky, uvaření si čaje. Buďte v této činnosti co nejvíce přítomní a využijte k tomu všechny smysly. Jak čaj voní? Jak chutná? Je pořád ještě horký? Kdy vychladnul? :)

8. Koníčky

Čím jsem starší tím mám méně koníčků. Znáte to? Jak se Vám to zdá? Co by Vás mohlo bavit? Koníčky jsou podle mě tou nejlepší psychohygienou, kterou si můžeme dopřávat. Já si koupila lezečky a sedák, chodím lozit měsíc a když jsem na stěně, jsem jenom já a chyty. 

9. Hoďte myšlenky a obavy na papír

Psaní do deníku je za mě nejleší terapie. Vždy se u toho uklidním, pocítím vděčnost a zhodnotím situaci. Na papíře je to všechno nějaké jasnější. Psaní deníku je součástí mé denní rutiny.

10. Dejte prioritu sobě 

Asi nejdůležitejší bod. Znáte to s tou maskou v letadle, že si ji musíte nasadit první vy a pak dítěti. Tak to prostě funguje a není to sobecké. Jak můžete někomu pomoci, když vy už nebudete moci dýchat? 



Máte s hledáním času pro sebe dlouhodobý problém? Neváhejte a pojďe se domluvit na koučinkové sezení. Už dost opomínání nás samotných. V koučinkovém sezení také můžeme přijít na to, proč Vám nejde nastavit si sebe jako prioritu. Můžeme se pobavit o možnostech toho, jak efektivně využívat čas (pareto principu). Povedu Vás k nastavení si Vašeho cíle, pomůžu Vám nastavit si konkrétní kroky a neobejdeme se ani bez akce. To vše díky empatickému naslouchání a proškolenosti k vedení koučovacího rozhovoru. 

Rezervace ZDE



CONVERSATION

0 comments:

Okomentovat