F Jak efektivně začít ráno? PDF dokument ke stažení - Autentický deník

Jak efektivně začít ráno? PDF dokument ke stažení

Ráno moudřejší večera! Aneb jak ráno udělat opravdu moudřejší? O tom bude dnešní článek.

Zmiňuji to docela často, mějme nějakou ranní rutinu, ptáte se proč? Důvody jsou následující:

  • zlepší se nám soustředěnost,
  • zaměříme si naši pozornost na věci, které chceme, 
  • zpomalíme už tak hektický den,
  • a díky tomu všemu si zlepšíme produktivitu!

Takže tipy kouče?

Vstávejte dostatečně brzy!


Nemusíte být ranní ptáče, jen si prostě před prací o půl hodiny přivstaňte, časem budete možná potřebovat více času, ale ze začátku půl hodinka (i 15 minut stačí). Učelem je, že nebudete odcházet ještě rozespalí do práce, ale jak jsme psala, zpomalíte. Zpomalením si můžete zvědomit mnoho věcí, na kterých Vám v životě záleží a nebudete se stresovat zbytečnostmi. 

Co si myslíte, že by Vám přineslo dřívější vstávání? 


Snažte se nekoukat hned do telefonu!


Ach ten telefon, to je věčný zloděj pozornosti. Navíc na sociálních sítích často dochází (i k nevědomému) srovnávání, chcete tuhle analýzu sám sebe a druhých podstupovat hned z rána? 


Začněte s dechovými praktikami!


Ať je to čtvercový dech, nebo pouze pár hlubokých nádechů a výdechů. Časově si to ohraničte, ze začátku budou možná stačit 2 - 3 minutky vědomého dechu. Zkoušeli jste někdy v minulosti? Láká Vás to? Dech je právě jedna z ranních věcí, které Vám pomůžou se soustředit po celý den. Mysl si díky tomu odpočine a dokáže dobře nastartovat. 

Zkuste se alespoň protáhnout!


5 minut cvičení a uvidíte, že se budete cítít více připravení na následující den. Nemusí to být workout jako blázen, stačí jen pár oblíbených cviků, aby se tělo dalo do pohybu. 

Děkuji, že jste dočetli až sem, připravila jsem si pro Vás také PDF dokument, který bude Vašim průvodcem pro ranní rutinu (chápejte jako check list), je volně ke stažení a doporučuji si do něj vypsat konkrétní kroky, které budete ráno dělat. Díky tomu se to pro Vás stane jedodušší. 




CONVERSATION

4 comments:

  1. To jsou takové všeobecné tipy, které asi každý zná, ale ne každý je praktikuje. Pro mě je ranní rutina důležitá a pokud ji nemám, celý den se podle toho odvíjí. U mě do ní patří rozhodně zápisníkování (moje slovo pro journaling, nevím jak jinak to nazývat :-D). Pak taky kosmetická péče, pomalé a vědomé snídání, chvilka čtení... Je toho hodně. :)

    Simple living: Deník jako nástroj duševní hygieny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář. Je pravda, že jsou to obecné tipy, ale přesně jak říkáš musí se dělat, aby to přineslo ovoce. Hlavně začít tvořit nový návyk až se zautomatituje, může člověk přidávat "náročnější" úkony :)

      Vymazat
  2. Fajn přpomenutí, že začátek dne je důležitý. Pro mne je ranní rutinou snídaně a půl sklenice vody (zapíjím jí Bkomplex a hořčík). Možná by neškodilo to protažení .)

    OdpovědětVymazat