F Jak dobrovolnictví může posílit vaši kariéru? - Autentický deník

Jak dobrovolnictví může posílit vaši kariéru?

Dobrovolnictví může být skvělým zážitkem s transformačními efekty, ale také užitečnou pracovní zkušeností. A nejen to, v dnešní době existuje mnoho organizací, které nabízejí praxi v různých oblastech jako marketing, HR, sociální práce, ekonomika a fundraising, a to na dobrovolnické bázi. Pokud jste někdy zvažovali dobrovolnickou práci, mohli byste se zaměřit na tyto možnosti.

Já sama jsem během svých studií dobrovolničila v organizacích jako Amnesty International, Paspoint a Mise naděje. Ačkoli bych o tom mohla napsat celé knihy, chtěla bych se dnes zaměřit na to, co mi dobrovolnictví přineslo z pracovního hlediska.

Jedním z nejdůležitějších přínosů pro mě byly nové pracovní návyky. Většina neziskovek požadovala pravidelnou účast a plnění úkolů, na kterých jsem se dohodla. To mi pomohlo rozvíjet své pracovní návyky a zlepšit si svoje organizační schopnosti. Díky tomu jsem se naučila být důsledná a efektivní, což jsou velmi užitečné vlastnosti, které mi pomohly i v mé kariéře.

Dobrovolnictví mi také pomohlo lépe pochopit realitu. Najednou jsem si uvědomila, že teorie a praxe mohou být velmi odlišné. To mi pomohlo lépe nastavit svá očekávání od budoucí práce a naučila jsem se, jak důležité je mít zkušenosti. Během mé dobrovolnické práce jsem pracovala především v oblasti práce s lidmi, což mi umožnilo lépe porozumět jejich potřebám a získat cenné zkušenosti, které se později ukázaly jako velmi užitečné.

Jak uvést dobrovolnictví do CV?

Nebojte se dobrovolnictví napsat do sekce "Pracovní zkušenost". Popište svoji pozici srozumitelně a jednoduše (seznam pracovních pozic si můžete vyhledat). Připište od kdy do kdy jste v organizaci pracoval/a. Následně popiště konkrétní činnosti náplně práce. 

Fundraiser

Září 2019 - Září 2021

Pravidelné oslovování potencionálních dárců. 

Spolupráce s marketingovým oddělením na kampaních.

Schůzky s klienty. 


Jak tyto zkušenosti prodat na pohovoru? 

Pokud o tom nezačne personalista sám, určitě se mezi řečí zmiňte o tom, že tuto praxi máte. Přineste konkrétní příklady toho, jak Vás tato praxe posunula a v čem konkrétně jste se realizoval/a. 


A jako odměnu, že jste dočetli až sem přikládám několik fotek pořízených na mé dobrovolnické cestě.


Účast na projektu DobroCamp neziskovky Chuť pomáhat . Renovovali jsme dětské hřiště, které bylo zničeno válkou na Ukrajině (2014) v oblasti Krasnohorivka. Kody (zkladatel) doteď pomáhá.





Pravidelné dobrovolničení v Misi naději, kde jsem se vypracovala z dobrovolníka na koordinátorku brněnské pobočky a měla na starost přerozdělení financí do projektů, vnější komunikaci, motivaci dobrovolníků a projektový management. 



Děkuji za dočtení a budu ráda, když napíšete do komentáře své tipy, kde se dá dobrovolničit. 
Marie 




CONVERSATION

2 comments:

  1. Super článek, já chvilku dělala dobrovolníka u nás v Plzni v Totemu - doučovala jsem děti, bylo to strašně fajn :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za komentář. Jsem ráda, že jsi přispěla tipem, kde se dá dobrovolničit. :)

      Vymazat